Huis verkopen: dit moet je weten over het NEN 2580 meetrapport!

Het verkopen van een huis is geen simpel klusje. Er komt heel veel kijken bij het vlekkeloos laten verlopen van de verkoop. De exacte grootte van een huis is natuurlijk erg belangrijk voor potentiële kopers of huurders. Maar de huidige bewoners vergeten dit heel vaak. Op dit punt komt het NEN 2580 meetrapport goed van pas. Het is een onmisbaar instrument waarmee eigenaren nauwkeurig de totale vloeroppervlakte van hun eigendom kunnen presenteren. Het NEN hanteert strenge normen bij de NEN metingen zodat alles precies volgens de regels verloopt. 

Geen ruimte voor interpretatieverschillen 

Het Nederlands Normalisatie Instituut maakt afspraken tussen bedrijven. Deze afspraken zorgen voor kwaliteit en veiligheid van producten en diensten. Je kunt het NEN 2580 meetrapport voor van alles gebruiken. Je kunt vaststellen wat de totale oppervlakte en de vloeren van bepaalde gebouwen zijn en voor veel meer. Er worden uniform vastgestelde regels en meetmethoden gebruikt. Zo zijn de metingen voor iedereen gelijk en toepasbaar. Wel zo eerlijk!

Een handig hulpmiddel 

Het meetrapport is handig voor vastgoedeigenaren en verhuurders. Het laat zien hoe groot een ruimte precies is. Het is belangrijk om de waarde en de huurprijs van een ruimte te kunnen bepalen, zodat je de kosten goed kunt verdelen. Zo geeft het dus heel veel duidelijkheid bij vastgoedtransacties.

Inzicht in de echte oppervlakte 

Het rapport geeft de echte vloeroppervlakte aan van elk gebouw en elke verdieping. Zo weten betrokkenen precies hoeveel ruimte bruikbaar en verhuurbaar is. 

 

Het rapport laat per gebouw, verdieping en bouwdeel precies zien wat de afmetingen zijn. Zo weten betrokkenen zeker hoe groot de werkelijke vloeroppervlakte is. Op deze manier wordt het meteen duidelijk welke gedeelte van een ruimte je kunt gebruiken en verhuren.

Een handig totaaloverzicht 

Binnen het NEN 2580 meetrapport worden verschillende eigenschappen van een gebouw opgenomen, bijvoorbeeld de binnen- en buitenruimte, bouwlagen en algemene vloeroppervlakte. Maar je kunt ook meer et weten te komen over het bruto vloeroppervlakte, netto vloeroppervlakte en verhuurbare vloeroppervlakte.

Er wordt speciaal gekeken naar het meten van verschillende vloeroppervlakken. Bijvoorbeeld het Netto Vloeroppervlak, Bruto Vloeroppervlak en Verhuurbaar Vloeroppervlak.

  • Het NVO meet de ruimte van een gebouw die je ook echt kunt gebruiken.
  • Het BVO meet de totale oppervlakte, dus met gangen en muren. 
  • Het VVO is belangrijk bij verhuur. Het geeft inzicht in de verhuurbare ruimte zonder de gemeenschappelijke ruimtes. 

Voor de slimme verkoper

Het NEN 2580 meetrapport is een belangrijk document dat zorgt voor meer transparantie en een soepel en gestroomlijnde verkoop.Het maakt vastgoedverkoop niet alleen makkelijker maar ook een stuk slimmer!