Glasbewassing – hoe het niet moet en hoe het wel kan

Met glazen wassen kun je ook het schoonmaken van wijn- of frisdrank glazen bedoelen. Daarom is glasbewassing een betere term. Goed de ramen lappen betekent dat je een streeploos resultaat krijgt. Waar jij dan aan de slag gaat met een spons en een raamtrekker, doet een professionele glazenwasser het net even anders. Die is niet echt gediend van het huishoudelijke gereedschap dat jij bij je ramen in aanslag houdt. Die werkt liever met professionele spullen.

Maak van je ramen geen zebra

Op het internet gonst het van de handige tips om streeploos ramen te lappen. Soms moeten er uien in het water voordat je de spons erin doopt. Dan weer hoort er ineens ammoniak te worden toegevoegd om strepen te vermijden. Sowieso is ammoniak niet handig. Het beschadigt bijvoorbeeld de verf op je raamkozijnen. Streeploze glasbewassing zit niet in al die toevoegingen aan het water. Kijk eens naar de beroepsmatige glazenwasser. Die weet dat hij streeploos te werk gaat omdat hij veel beter rubber in zijn raamtrekker heeft.

Glasbewassing blieft geen azijn of groene zeep

Ramen zemen kan ook door met schoonmaakazijn te werken, zo kun je online lezen. Maar zulk azijn is zuur. Strepen haal je weg met een raamtrekker en niet met azijn. Maar datzelfde schoonmaakazijn kan wel de kalk in je nagels gaan aantasten. Met groene zeep is het nog een beetje erger. Groene zeep in water zorgt ervoor dat je juist meer streepvorming krijgt. Het laat namelijk een wat vettig laagje achter op je ramen. En die heb je zo weer tot strepen getrokken.

Glasbewassing en vaatwasblokjes

Een professionele glazenwasser weet dat je zaken van het glas moet halen; vuil moet verdwijnen. Je moet er dus niet iets eerst op smeren, zoals groene zeep. Nog een tip met een vervelende uitwerking: een vaatwas blokje in je water oplossen en dan aan de slag gaan. Het water dat je op het glas doet, loopt naar beneden, tegen het kozijn aan. De ingrediënten van het vaatwasblokje bijten zich vast in het verf- en houtwerk van je raam. En een groot vooroordeel heerst ook nog bij het ramen lappen: na het wassen moet je je ramen poetsen. Hoezo en waarvoor? Was je je ramen op de juiste wijze, dan hoeft er niets droog gepoetst. Sommige mensen raden aan om een prop krantenpapier te gebruiken om de ramen zo glanzend te poetsen. Zo helemaal overbodig!

Ramen lappen is een vak

Heb je veel ramen, dan heb je een kantoor met uitzichten. Bijvoorbeeld op de glazenwasser als die op zijn ladder bezig is met z’n telescoop trekker. Glasbewassing wordt door veel schoonmaakbedrijven aangeboden. Sommigen gaan prat op hun eigen speciale water voor het wassen. Daar zal wel zeker geen ammoniak of schoonmaakazijn in zitten. De kosten van het laten glazenwassen zijn vaak afhankelijk van de positie van je kantoor- of winkelramen. Begane grond of acht hoog? En ook of je een onderhoudsabonnement gaat nemen. Want ramen die geregeld worden gewassen, daar heeft een goed bedrijf dan minder tijd voor nodig. Sommige kantoren werken met een schoonmaakbedrijf voor het interieur en een glazenwasser voor de ramen buiten. Een tip: zoek een goed schoonmaakbedrijf dat naast binnen schoonmaken ook glasbewassing bij de schoonmaakdiensten heeft. Dat scheelt kosten en je hebt dan maar één aanspreekpunt.